Más de 11.000 entradas y 1.050.000 visitantes desde el 9 de octubre de 2011

Entrevista amb Santiago Vidal (L'entrevista del diumenge - 3/24, 02/11/14)

A l'espera que el Tribunal Constitucional es pronunciï sobre el recurs d'inconstitucionalitat presentat divendres pel govern espanyol contra el procés participatiu del 9-N, el jutge de l'Audiència Provincial Santiago Vida ha dit en "L'entrevista del diumenge" del canal 3/24 que el TC no hauria d'admetre el recurs a tràmit.

L'argument del magistrat és essencialment tècnic. Diu que el govern central basa el seu argumentari contra el nou 9-N en el fet que és un "subterfugi" de la consulta suspesa cautelarment i que, per tant, és més o menys el mateix: un frau de llei. Si és així, explica Vidal, el govern de Mariano Rajoy hauria d'haver "instat un incident d'execució de la mesura de suspensió cautelar que ja hi havia. I això és un tràmit que no té res a veure amb presentar un nou recurs".

Per Vidal, doncs, "la decisió encertada per part del TC seria dir al govern que s'ha equivocat" de procediment. De tota manera, Vidal -que s'ha "reservat" l'opinió sobre la suposada independència del tribunal- diu que si no se segueixen criteris estrictament jurídics i es fan prevaldre els polítics, aleshores no té clar que el recurs no prosperi.
Si es complís la hipòtesi de la suspensió del nou 9-N, previsible segons l'opinió general, el magistrat afirma que la Generalitat hauria d'aturar tota l'activitat de promoció del procés participatiu com ara el web o l'espot publicitari. Ara bé, "no crec que sigui il·legal anar a votar", ha afegit.

El fet que tot el procés es fonamenti en la voluntarietat dels que el fan possible fa que ningú pugui trobar cap indici d'il·legalitat en la votació. Tampoc estarien incorrent en cap il·lícit els funcionaris que participin en aquest acte de participació perquè "no actuen com a funcionaris, per ordre de l'administració. Actuen com a ciutadans i des del punt de vista estrictament jurídic no tindrien cap conseqüència", diu el jutge, que afegeix: "Els funcionaris estan perfectament coberts."

Entre els funcionaris de la Generalitat n'hi ha uns altres que podrien tenir un paper controvertit: els Mossos d'Esquadra, en el supòsit que algú els ordenés prohibir la votació. Vidal no s'imagina aquest escenari, però arribat el cas llança una reflexió:

"Els Mossos han de garantir els drets i llibertats dels ciutadans i... quin és el dret més fonamental del sistema democràtic? Anar a votar."

- La Constitució catalana.

El jutge Vidal ha estat qüestionat darrerament per part del CGPJ per la seva participació en la redacció d'una constitució catalana. Vidal sempre s'ha defensat dient que ho fa en la seva estona lliure i que està del tot legitimat per fer-ho. De moment, no l'han suspès per aquesta tasca i espera que no ho facin.

Vidal ha explicat que la proposta de constitució té un esborrany de 97 articles i el mes de gener es posarà a disposició de la ciutadania. Durant mig any estarà a exposició pública i s'hi podran fer les aportacions que es vulguin "perquè quan estigui damunt la taula del Parlament constituent del nou Estat hi hagi participat el màxim de gent possible", diu el magistrat.



(3/24)