Más de 9.000 entradas y 450.000 visitantes desde el 9 de octubre de 2011

Rajoy ja admet que la investidura serà fallida: "La formació de govern és a dia d'avui més un desig que una realitat"

A només tres dies de l'inici del debat d'investidura, el president del govern espanyo en funcions, Mariano Rajoy, ja admet que veu gairebé impossible la seva reelecció la setmana que ve. El líder popular ha inaugurat aquest dissabte el curs polític des de Cotobade (Pontevedra) , en la seva terra natal i amb l'ull posat en les eleccions gallegues i basques del 25 de setembre. "Tenim per davant esdeveniments polítics molts rellevants: la formació d'un govern a Espanya que em temo avui que encara és més un desig que una fet", ha dit Rajoy sobre l'escenari previst per a la setmana que ve.

El líder del PP ha tornat a apel·lar a la "responsabilitat" del PSOE i ha admès que "té dubtes més que raonables" sobre la possibilitat de convocatòria d'unes terceres eleccions, que veuria "ridícula". En aquest sentit, ha assenyalat que estan rebent ja tot tipus d'avisos de "dins i fora d'Espanya" que aquesta situació "no es pot perllongar en temps". "No pot ser que la irresponsabilitat d'alguns ens porti de nou a la situació de crisi", ha dit.

Per això ha recordat al líder socialista, Pedro Sánchez -a qui ha evitat mencionar-, que no pot actuar amb "irresponsabilitat" perquè "s'està jugant la vida de milions i milions de ciutadans que no són responsables d'aquesta situació". "Farem tots els esforços programàtics dins dels límits que marca la Constitució, la lògica i la raó per intentar sortir d'aquesta situació però sincerament seria una enorme irresponsabilitat que els que tenen 52 escons menys que qui ha guanyat les eleccions, amb 2,5 milions de vots mes, tornessin a bloquejar la formació de govern a Espanya", ha conclòs.
Rajoy no té clar, doncs, si realment es pot parlar d'inici del curs polític. "Comencem avui un nou curs polític... o no, no ho tenim clar", ha dit només iniciar la seva intervenció.

- Espera tancar aviat un acord amb C's i CC.

El president del govern espanyol en funcions llança així un últim avís al PSOE abans de l'inici del debat d'investidura, previst per a dimarts a la tarda, amb un discurs en solitari de Rajoy -ha fet que el torn de rèplica comenci l'endemà-. Ha celebrat que Ciutadans i Coalició Canària hagin accedit a negociar i espera que amb les dues forces puguin "tancar aviat un acord", insuficient per ser investit.

Els equips negociadors de PP i C's llimen avui els últims detalls del pacte, que està previst que es firmi diumenge. Tanmateix, al seu torn, la líder de C's a Catalunya, Inés Arrimadas, ha asseverat que l'acord encara no està tancat i que les negociacions amb el PP són "complicades".

- Patxi López diu que el PSOE no es "doblegarà" davant les "pressions".

El secretari d'Acció Política i Ciutadania dels socialistes i expresident del Congrés dels Diputats, Patxi López, ha advertit a Santander que el PSOE no es "doblegarà" davant les "pressions", i ha insistit que el seu partit no donarà suport la investidura de Mariano Rajoy, a qui ha instat a negociar i buscar acords amb el PNB per poder ser de nou president.

- Feijóo: "Prou de tanta conya".

Rajoy ha fet una defensa aferrissada del president gallec i candidat a la reelecció, Alberto Núñez Feijóo, un dels noms que més sumen en la seva successió al capdavant del PP. "Ja n'hi ha prou de la conya que en aquest moment estem vivint a Espanya", ha dit Feijóo, demanant la fi del "bloqueig", de "perdre temps i diners".

(Mariona Ferrer i Fornells, Ara)