Más de 9.000 entradas y 450.000 visitantes desde el 9 de octubre de 2011

El Govern ajorna la decisió sobre la compra d'urnes per estudiar els diferents "itineraris" per fer-ho

Turull defensa que fins que no es completi el procés per disposar de les urnes no es presentarà i subratlla que les decisions sobre el referèndum les prendrà "tot el Govern"

La primera reunió del nou Govern després del relleu divendres de tres consellers ha arribat marcada per els urnes. Primer, perquè els consellers han analitzat "els diferents itineraris" per comprar-les tot i no prendre encara cap decisió. Segon, perquè mentre l'executiu estava reunit, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acordat obrir diligències contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs. Tot i ajornar-se la decisió sobre les urnes, Turull ha assegurat que finalment les urnes hi seran.

Tot i que la setmana passada des del Govern s'apuntava que aquest dimarts el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, es mostrarien predisposats a fer-se càrrec de la compra d'urnes, finalment –després del canvi d'executiu i un cop Vicepresidència ha assumit oficialment aquest matí les competències en processos electorals– només s'han estudiat possibilitats.

En la seva primera roda de premsa com a portaveu de l'executiu, Turull ha explicat que el Govern ha analitzat i compartit aquest dimarts els "diversos itineraris per disposar de les urnes" però no ha pres cap decisió, de manera que ha dit que comunicaran la decisió definitiva quan calgui. Turull sí que ha assegurat que qualsevol pas es farà "en el marc de la llei i de la legislació vigent".
El conseller de Presidència ha justificat l'hermetisme amb què el Govern vol afrontar la compra d'urnes perquè davant el "setge" de l'Estat l'executiu ha decidit gestionar la informació directament i donar-la en el "millor moment per al servei de la causa i de l'objectiu". En aquesta línia, ha remarcat que tampoc el govern espanyol explica com ho farà per impedir el referèndum i només llança "perdigonades", com ara quan el delegat del govern espanyol, Enric Millo, no descarta que l'Estat convoqui eleccions a Catalunya.

Pel que fa a la pressió de la CUP, que aquest mateix dimarts ha reclamat que es faci ja la compra de les urnes, Turull ha respost als cupaires que si volen qualsevol informació només han de demanar-la al grup parlamentari de Junts pel Sí o al Govern. A més, s'ha mostrat convençut que no hi haurà problemes, perquè l'objectiu comú entre el Govern i la CUP és que l'1-O es voti.

- Decisions col·legiades.

La reunió d'aquest dimarts ha servit també per evidenciar que a partir d'ara tot el Govern es farà coresponsable de qualsevol decisió que tingui a veure amb el referèndum. "La novetat és que decisions importants que podria prendre un conseller o consellera, les prendrà tot el Govern. Qualsevol pas important serà compartit pel Govern", ha apuntat Turull, que sí que ha subratllat que després sempre hi ha algú que les executa.

Turull també ha explicat que en els propers dies es reunirà l'organisme de coordinació de referèndum, del qual formen part Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, el secretari de Govern, Víctor Cullell, i el secretari general de la Vicepresidència, Josep Jové. Una reunió a la qual, en aquesta ocasió, també assistiran el mateix Turull i el conseller de Justícia, Carles Mundó.

- La CUP exigeix al Govern la compra immediata de les urnes pel referèndum.No ha agradat la decisió del Govern d'ajornar la compra d'urnes. La presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya, ha reclamat al Govern que compri les urnes per al referèndum de l’1 d’octubre de manera immediata.

Després que s’hagi fet efectiu el canvi de competència dels processos electorals des de Governació a Vicepresidència, la diputada de la CUP ha explicat que el que esperen els anticapitalistes és "que hi hagi l’acte administratiu que calgui per a la compra de les urnes". "No ho dilatem més, perquè estem a 75 dies del referèndum i la historia de les urnes està durant massa temps; mai ens havíem preocupat tant per unes urnes. Que ho facin com vulguin, però que les comprin i les garanteixin per a l’1-O".

A més, ha reclamat que l’executiu "doni tots els detalls logístics i organitzatius que garanteixin el referèndum". Per a Boya, això passa per "dir si s’han comprat les urnes i com s’obriran els col·legis als municipis amb alcaldes que s’han posicionat en contra, quines solucions hi haurà".

D’altra banda, un cop posat en marxa el nou Govern amb els consellers i anunciat el nou director dels Mossos d’Esquadra, Boya ha volgut posar el focus en la disposició que creu que ha de tenir el nou consell executiu per actuar en favor de l’1-O. "No valorem les persones que surten i entren, només demanem al nou Govern i al director dels Mossos que treballin pel referèndum, que el facin possible, que el garanteixin i que es pugui guanyar. És l’únic que demanem. Que estiguin al servei del poble de Catalunya”, ha dit.

- Junqueras assumeix formalment les competències en processos electorals.La figura d'Oriol Junqueras com a conseller del referèndum comença a prendre forma. El 'Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya' (DOGC) ha publicat aquest dimarts que les competències en processos electorals i consultes populars passen del departament de Governació al de Vicepresidència, Economia i Hisenda. El traspàs s'ha formalitzat a través d'una modificació del decret 2/2016, signat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Es tracta d'un tràmit formal, perquè l'assumpció de Junqueras d'aquestes competències ja es van anunciar la setmana passada enmig de la crisi del Govern que va acabar amb el pas al costat de tres consellers i el secretari de Govern. Amb aquesta modificació serà el vicepresident qui s'encarregarà de comprar les urnes, tot i que ja va deixar clar que la signatura de l'adquisició seria col·legiada.

En la reunió d'aquest dimarts del nou consell executiu, tal com explica l'ARA, s'abordarà el procediment que se segueix per fer efectiva la compra d'urnes. La licitació que va obrir el departament de Governació -pel qual hi ha una querella contra la consellera Meritxell Borràs i l'ex secretari general Francesc Esteve- va quedar desert i tot apunta que s'optarà per una adjudicació directa a una empresa proveïdora. La proposta, probablement, la posaran sobre la taula els nous responsables del procediment en la reunió del Govern, però la compra efectiva tindrà lloc els propers dies.

- El Parlament aprovarà la setmana que ve la via per fer la desconnexió exprés.El Parlament debatrà i aprovarà la setmana que ve la reforma del reglament de la cambra impulsada per JxSí i la CUP, que busca que es puguin tirar endavant les lleis de desconnexió per lectura única, el tràmit de màxima urgència, un procediment que fa dues setmanes va ser qüestionat pel Consell de Garanties Estatutàries (CGE).

Fonts parlamentàries consultades per Europa Press expliquen que així s'ha decidit aquest dimecres a la Junta de Portaveus, on s'ha tancat l'ordre del dia del ple de la setmana que ve, l'últim abans de les vacances, que serà llarg.

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha afirmat que "el debat no és si la reforma del reglament va al proper ple, sinó si es respecten els drets de tots els grups parlamentaris que es pugui votar en condicions dignes". "La reforma del reglament s'ha de fer amb rigor jurídic i tot apunta que es convertirà en una cacicada", ha etzibat el dirigent ecosocialista.

En el mateix ple, previsiblement el dimecres 26, compareixerà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per explicar l'última reforma del Govern que el va portar a cessar tres consellers i el secretari de l'executiu.

(Gerard Pruna, ACN, Europa Press, Ara)