Más de 11.000 entradas y 1.050.000 visitantes desde el 9 de octubre de 2011

Els vigilants del Prat rebutgen la proposta de mediació del Govern i mantenen la vaga

Els treballadors ara s'exposen a un laude forçós que gestionarà l'Estat, amb un àrbitre que decidirà les condicions laborals amb caràcter vinculant

L'assemblea dels vigilants dels controls de seguretat de l'aeroport del Prat ha rebutjat la proposta sorgida de la mediació del Govern i manté la convocatòria de vaga. 150 treballadors s'han oposat a la proposta, mentre que 36 han donat per bo el complement salarial de 200 euros en 12 pagues que plantejava el departament de Treball i que Eulen ja havia acceptat. Un vot ha resultat nul, ja que en total han sigut 187 vigilants els que han participat en l'assemblea d'avui; en la trobada de dijous hi van assistir 176 treballadors, que van votar entre quatre opcions de millores salarials. Amb la majoria dels empleats contraris a la proposta de la mediació, ara els vigilants s'exposen a un laude forçós que gestionarà l'Estat, amb un àrbitre que decidirà les condicions laborals dels treballadors amb caràcter vinculant per a totes les parts.

Després d'anunciar els resultats de l'assemblea, l'advocat del comitè de vaga, Leopoldo García, ha criticat que s'hagin fixat un serveis mínims del 90%, com ja s'havia fet en les aturades parcials, per a la vaga total de 24 hores i indefinida que començarà a partir de demà. García ha afegit que mentre es compleixin els serveis mínims, que ha considerat "abusius" per ser del 90%, "no es pot anar a un arbitratge obligatori".

Els treballadors de l'aeroport de Barcelona de l'empresa Eulen s'han tornat a reunir avui en assemblea per votar únicament la proposta de millores laborals sorgida de la mediació del Govern. El comitè de vaga ha convocat la trobada de manera urgent complint el requeriment del departament de Treball, que va considerar que l'assemblea de dijous no va ser vàlida perquè es van votar tres altres opcions de complements salarials no previstes en la proposta de mediació. A part, tampoc es van valorar les altres millores laborals acordades en la mediació. Per això, el Govern havia exigit als treballadors que votessin el document en conjunt, que recull el plus salarial de 200 euros en 12 pagues.
Abans de la reunió, el comitè de vaga havia concretat que avui "només" es debatia la qüestió econòmica perquè els altres punts ja estaven acceptats. Una de les representants del comitè de vaga, Puri Infante, quan encara no havia començat l'assemblea, havia instat els treballadors a votar amb "sensatesa". Infante havia negat que això suposés donar suport a la proposta del Govern. "No és això exactament", havia dit de manera dubtosa. Havia afegit que el conflicte no se solucionaria amb "les coaccions que hi està havent" per part del govern espanyol.

Infante havia assegurat que la convocatòria de l'assemblea d'avui és una "imposició" del Govern i havia criticat la reacció del ministeri de Foment, que divendres va anunciar un reforç de la Guàrdia Civil i ja va amenaçar amb l'activació d'un laude forçós si els treballadors no donaven per bo l'acord proposat pel departament de Treball. Infante havia lamentat la "pressa" del ministre Íñigo de la Serna a "tombar la vaga" i havia defensat que es tracta d'un dret constitucional.

- La presència de la Guàrdia Civil fa efecte.

En paral·lel, les cues a l'aeroport de Barcelona per passar els controls de seguretat avui no estan superant els 30 minuts en cap de les dues terminals tot i la nova jornada d'aturades parcials dels vigilants d'Eulen. El motiu d'aquesta reducció de les aglomeracions seria l'augment de la presència de la Guàrdia Civil, que ja hauria fet efecte en els arcs de seguretat. De fet, els agents estan vigilant que els treballadors compleixin els serveis mínims decretats del 90% i que no facin vaga de zel. La seva funció, doncs, s'està traduint en una supervisió dels treballadors.

(P. E., Ara)