Más de 11.000 entradas y 1.050.000 visitantes desde el 9 de octubre de 2011

La Moncloa defensa la seva acció exterior contra el procés

Puigdemont lamenta que personal 'ad-hoc' del ministeri faci milers de quilòmetres per desprestigiar l'independentisme enlloc de dialogar

El govern espanyol fa temps que combat a l'exterior el procés català. Ho va fer demanant a líders internacionals, com Barack Obama, Angela Merkel o David Cameron, que es posicionessin a favor d'una Espanya unida o preparant informes per les seves ambaixades i ara ho fa amb dues diplomàtiques que viatgen pel món desmuntant el relat sobiranista, segons que explicava aquest divendres el diari 'El País'. Segons el rotatiu es tracta de les diplomàtiques María Bassols i Cristina Ysasi Ysasmendi. La primera despatxa directament amb el ministre José Manuel García-Margallo i la segona amb la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. La vicepresidenta ha afirmat avui que la seva és una reacció lògica atesa l'activitat exterior que du a terme també la Generalitat.

"Són moltes les ambaixades espanyoles que ens reclamen informació per explicar el procés català, entre altres coses perquè Artur Mas abans i Carles Puigdemont ara viatgen molt per explicar coses que no són", ha afirmat la vicepresidenta en la roda de premsa posterior al consell de ministres. Segons ella és normal també que altres estats amb els que la Generalitat té relació "demanin informació i se'ls expliqui com són les coses". Admetent que el govern espanyol es dedica de forma específica a contrarestar el procés ha afirmat que "a fora sorprèn molt el que diu la Generalitat i tenim obligació d'explicar-nos". Una actitud que ha presentat com a normal "perquè ho fan molts estats amb assumptes que els afecten" i perquè a la premsa internacional "li ha interessat el tema". En tot cas els viatges, als que Ysasmendi no participaria segons Sáenz de Santamaría, entren "en les funcions normals" de coordinar l'acció exterior.
Interpel·lat per l'ARA el ministeri d'Exteriors s'ha negat inicialment a confirmar o desmentir la informació. Quan ho han fet des de la Moncloa han evitat anar més enllà i detallar quins viatges s'han fet, amb qui s'han fet les reunions i què és el que s'ha explicat. "Es com si se'ns pregunta per la tasca de cadascú dels mil diplomàtics del ministeri", es justificaven per no detallar la tasca concreta de Rossell i Ysasmendi.

Des de Londres, on avui acabava una visita oficial, el president Carles Puigdemont s'ha referit a la informació de les dues ambaixadores dedicades al procés, un fet "que ve a desmentir d'alguna manera aquest mantra que el cas català no interessa a ningú". Interessa, segons el president, fins al punt "que el govern espanyol ha decidit enviar gent a recórrer milers de quilòmetres pel món a intentar contrarestar explicacions que donem de primera mà". El cap de l'executiu ha afirmat que " els resultaria molt més barat recórrer 600 kilòmetres de distancia i venir a Barcelona a parlar exactament de quin acord adoptem tots plegats per, de manera democràtica, fer possible l'anhel que hem explicat aquests dies a Londres".

A les delegacions de la Generalitat a l'exterior ja constava fa mesos aquesta feina per part del ministeri i d'alguns ambaixadors. Una tasca que, segons explica un delegat a l'exterior, també perjudica a Espanya "perquè al final ells malparlen d'una part del que diuen que és el seu país i dificulten per exemple les inversions".

(Ferran Casas, Quim Aranda, Ara)