Más de 11.000 entradas y 1.050.000 visitantes desde el 9 de octubre de 2011

Jordi Cuixart: "L'independentisme comet un greu error quan creu que és l’eix central"

Jordi Cuixart (Santa Perpètua de Mogoda, 1975), president d’Òmnium Cultural, crida totes les sensibilitats del sobiranisme a participar en la mobilització de la Diada.

- ¿Ha fracassat l’independentisme a l’hora d’atraure els comuns ?

- No ens agrada parlar de fracàs però és evident que el final de la comissió del procés constituent [on no hi va haver un acord amb Catalunya Sí que es Pot] és una plasmació que el procés és complex. Però estem esperançats perquè, per les notícies que rebem de l’entorn d’En Comú Podem, al procés constituent s’hi vol participar de manera activa.

- ¿Cal canviar d’estratègia per eixamplar les bases de l’independentisme?

- Des d’Òmnium no hem defensat mai l’estratègia d’eixamplar les bases de l’independentisme, des del punt de vista que hi ha un centre i una perifèria que s’hi ha d’acostar. La terminologia és verinosa perquè ningú vol ser eixamplat i tothom vol ser eixamplador. És un dels errors greus que està cometent part de l’independentisme quan creu que és l’eix central. Sí que és cert que ésmajoritari en el catalanisme, però el sobiranisme té molts matisos i sort que en tenim. Aquest país és fort quan hi som tots.

- Què cal fer doncs?

- Si parlem d’eixamplar no avançarem perquè s’entén que n’hi ha uns que van equivocats i que s’han d’adherir a uns altres posicionaments. Posem sobre la taula el terme compartir i el reconeixement mutu perquè encara hi ha una part important de la societat catalana que no se sent reconeguda en l’imaginari col·lectiu del país. Als que s’obsessionen tant amb eixamplar els hi diem que la seva obsessió ha de ser aglutinar les diferents sensibilitats sobiranistes.
- ICV ja els ha dit que no se sent cridada a participar en la manifestació de la Diada.

- Seguim fent una crida a tots els demòcrates perquè participin en la manifestació i creiem que Catalunya Sí que es Pot no només s’hi pot sentir còmode sinó que tenen la mateixa autoritat per ser-hi que els independentistes estrictes.

- Però el lema és independentista.

- El lema és “Endavant República Catalana” i els comuns estan d’acord amb això. És més, se’n senten creadors. Hi ha un consens molt ampli en el fet que el subjecte polític que anhelem és el d’una república com a estat sobirà, encara que després n’hi ha que es federarien amb Espanya.

- A menys d’un mes de la Diada hi ha poc més de 50.000 inscrits. ¿El moviment s’està desinflant?

- La societat no ha fallat mai i hem fet tantes mostres de mobilització que aquest Onze de Setembre ho farem un cop més. No entrarem en la guerra de xifres, només tornem a dir que és important sortir al carrer.

- Al setembre hi ha una altra data clau: la qüestió de confiança.

- Els partits s’han de posar d’acord perquè és el que els pertoca per tirar endavant el mandat del 27-S. Els demanem sentit d’estat.

- ¿Ha de lligar-se amb els pressupostos del 2017?

- No entrarem en això perquè ens estaríem equivocant molt en la nostra funció com a entitat, que és treballar per la llengua, la cultura i el país, l’educació i la cohesió social.

- ¿I el full de ruta cap a l’estat propi és part de les seves funcions?

- Òmnium no té un full de ruta propi però vetllarem perquè n’hi hagi un de consens amb tots els actors.

- S’hi ha d’incorporar el RUI?

- Si és el que genera consens en el conjunt sobiranista, Òmnium hi serà. Ara bé, tinguem clar que no podem repetir un 9-N i que el referèndum ha de ser vinculant i s’hi han de sentir cridats tots els ciutadans.

(Núria Orriols, Ara)