Más de 11.000 entradas y 1.050.000 visitantes desde el 9 de octubre de 2011

Només 1 de cada 10 viatges del Govern és exclusivament pel procés

Trobades amb dirigents polítics internacionals, reunions de treball a Brussel·les, inauguració d’exposicions culturals, partits de Champions, misses a Roma... Són les agendes d’alguns dels més de 200 viatges oficials a l’estranger que els membres del Govern han fet en els últims sis anys i als quals ha tingut accés l’ARA a partir d’una petició d’accés de la llei de transparència. La informació proporcionada per la Generalitat inclou les dades dels desplaçaments oficials a l’exterior dels presidents i dels consellers des del 2010 -l’últim any del govern presidit per José Montilla- fins al 2015.

Tot i que des de l’inici del procés l’executiu ha tingut com un dels seus objectius internacionalitzar la causa sobiranista, les dades mostren que els desplaçaments destinats exclusivament a aquesta missió van suposar només un 8% de tots els viatges que va fer el govern d’Artur Mas des del setembre del 2012 fins al canvi d’executiu. En concret, són 13 viatges.

L’executiu de Mas va anar incrementant el nombre de viatges: el 2011 i el 2012 va repetir la mateixa xifra, 34, que l’any següent va augmentar fins a 49 i el 2014 va arribar al màxim: 57. El 2015 va tornar a baixar lleugerament fins a 47. La despesa total va ser d’1,2 milions d’euros, segons la informació obtinguda. Les úniques dades disponibles del govern de Montilla mostren que durant el 2010 l’executiu va fer 31 desplaçaments a l’exterior. Tot i que l’augment dels viatges coincideix amb l’inici del procés, no es concentra només en uns departaments. Encara que sigui notable en la conselleria de Presidència, que fa la majoria d’actes dirigits a explicar la independència al món, també es dóna en la resta de conselleries per diverses trobades i reunions a l’estranger.
El motiu de no dedicar els viatges només al procés, expliquen des de la conselleria d’Exteriors, és que “es busca el màxim benefici per als ciutadans”, i habitualment l’agenda és més atapeïda i els desplaçaments s’aprofiten per “teixir complicitats culturals, econòmiques i socials”. Això sí, sempre s’acaba parlant de la independència perquè en les trobades “acaba sortint la situació del país”.

La principal despesa per internacionalitzar el procés a l’exterior són les delegacions: segons els pressupostos, costen tres milions anuals.

- Francesc Homs i el Diplocat.

Fins a la creació del nou departament d’Exteriors, la conselleria de Presidència, amb Francesc Homs al capdavant, va ser la que va assumir bona part de la representació internacional dedicada a explicar la situació política de Catalunya. Així, no és estrany que Homs i Mas hagin sigut els que més viatges han fet per internacionalitzar el procés. Tot i que des de finals del 2012 i durant el 2013 va ser el president qui es va encarregar de les trobades internacionals per donar a conèixer la situació política de Catalunya, a partir del 2014 va ser el conseller Homs qui va prendre el relleu pel que fa a l’assistència a aquest tipus d’actes.

L’ara cap de files del Partit Demòcrata Català a Madrid va participar en diversos actes organitzats pel Diplocat, el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya, en capitals europees. El 31 de gener del 2014 Homs va assistir a una de les reunions organitzades pel Diplocat a Tolosa de Llenguadoc (França) amb una comitiva de 7 persones. En total, el viatge va costar 1.272 euros. El de Roma va tenir un cost de 2.300 euros i, en aquesta ocasió, la comitiva va ser de 4 persones. Homs va tenir el mateix nombre d’acompanyants en la conferència del Diplocat a Lisboa. El cost va ser de 2.523 euros.

Pel que fa als viatges de l’expresident directament relacionats amb el procés, destaca la seva visita als Estats Units amb una comitiva de 13 persones. A la Universitat de Colúmbia, Mas va pronunciar una conferència presentada per l’economista Xavier Sala i Martín sobre la situació política de Catalunya. Posteriorment es va reunir amb la comunitat catalana a Nova York. El cost del viatge va ser de 107.891 euros.

Tot i que Mas i Homs van ser els encarregats de la majoria d’actes per parlar de la situació política a Catalunya, altres consellers també en van fer amb aquest objectiu. És el cas de la vicepresidenta Joana Ortega, que va viatjar al Quebec abans del 9-N per conèixer la gestió dels processos referendaris i les consultes populars, i el de l’aleshores conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, que va pronunciar una conferència al Parlament britànic sobre el moment polític català.

Les dades dels diversos departaments mostren que els consellers viatgen sols en molt poques ocasions. La comitiva més petita del departament de Presidència va ser d’una persona, que, amb el conseller Homs, va visitar la delegació catalana a Viena, oberta fa un any. El cost per dos dies va ser de 1.025 euros. D’altra banda, la comitiva més gran va ser en el viatge oficial d’Artur Mas a Rússia de l’octubre del 2012. En dos dies es van pagar 29.217 euros per una comitiva de 13 persones. També eren 13 els acompanyants d’Artur Mas a l’Índia durant una setmana del 2013, un viatge que va tenir un cost de 87.723 euros. La visita de 5 dies a Israel el 2013 amb una comitiva de 12 persones va costar 49.907 euros, i la del Brasil del 2013 amb 12 persones, 84.842.

Les dades proporcionades per la Generalitat, però, no permeten saber qui eren tots els membres que formaven la comitiva. Habitualment en aquests grups s’hi inclouen consellers, personal del departament i assessors, entre d’altres. Des d’Exteriors expliquen que és “una qüestió departamental i va en funció del viatge”.

- Escòcia gasta la meitat.

La manca de dades de les comunitats autònomes i de l’Estat fa impossible la comparació exacta amb altres territoris. Les úniques dades que s’han fet públiques són les dels viatges de l’última legislatura de Juan José Ibarretxe al Govern Basc. Entre el 2005 i el 2009 va gastar 1,6 milions en viatges a l’exterior.

Sí que es pot comparar amb un altre executiu immers en un procés sobiranista, el d’Escòcia. En el mateix període de temps, el govern escocès va gastar 473.468 lliures -551.455,52 euros, aproximadament- en viatges a l’estranger, la meitat que el govern català, però va fer més desplaçaments, 246 en total. La diferència s’explica per les comitives: els ministres escocesos viatgen habitualment amb comitives de dues o tres persones, fins i tot en el cas de la primera ministra, Nicola Sturgeon, o el seu predecessor, Alex Salmond.

L’executiu espanyol viatja quatre cops més que el català: el govern de Mariano Rajoy n’ha fet 200 anuals, però el cost no s’ha fet públic.

(Neus Vidal, Ara)