Más de 9.000 entradas y 450.000 visitantes desde el 9 de octubre de 2011

Sánchez es descarta com a alternativa i convocarà un comitè federal

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, mostra, a poc a poc, quin serà el camí a seguir després de divendres, quan Mariano Rajoy fracassi en la segona votació del debat d'investidura. Ferraz ja ha anunciat que té intenció de celebrar un altre comitè federal, previsiblement després de les eleccions gallegues i basques del 25-S, per debatre la situació. Amb tot, neguen que estigui en joc replantejar-se el 'no' al líder popular.

Tot i això, cada cop són més les veus dins del partit que demanen fer una reflexió i plantejar-se l'abstenció. Més enllà dels expresidents socialistes Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero, el primer a demanar-ho aquest estiu va ser el president extremeny, Guillermo Fernández Vara. Ara s'hi uneix el manxec Emiliano García-Page. La presidenta andalusa, Susana Díaz, manté el seu silenci.

El portaveu socialista al Congrés i mà dreta de Sánchez, Antonio Hernando, ha assegurat que no està en joc la posició del PSOE en un nou comitè federal. Quina és la solució, doncs, per evitar unes terceres eleccions? El PP veu "impossible" la via del PNB per aconseguir que Rajoy sigui president després del 25-S. El PSOE també es descarta per bastir una alternativa als populars perquè veu impossible acceptar un referèndum, la condició que posen els partits catalans per fer Sánchez president.
"El que va ser possible l'anterior legislatura ara no ho és. Ningú dins del PSOE està d'acord d'intentar una alternativa perquè és inacceptable defensar un referèndum", ha dit Hernando en declaracions a La Sexta. Sánchez, fins ara, havia evitat descartar que ho intentaria. La seva direcció avui ha deixat clar que no ho intentarà.

L'estratègia del PP passa per forçar una rebel·lió interna dins dels socialistes i aconseguir, així, l'abstenció d'alguns diputats i evitar unes terceres eleccions. De moment els 'barons' ja piquen a la porta de Ferraz, dividits entre els que demanen l'abstenció (com Page i Vara) i els que diuen que hi ha marge per a un govern alternatiu amb Podem, com el líder del PSC, Miquel Iceta.

El president manxec, Emiliano García-Page ha afirmat que "el PSOE no és responsable del fracàs de Rajoy", però ha considerat que "poden canviar les coses o pot ser determinant, tot i que només sigui per la possibilitat de parlar, el que passi després del 25-S". "És evident que havent-hi eleccions convocades hi hagi negociacions entre partits polítics, perquè una elecció significa confrontació i esperar que el ciutadà es pronunciï", ha afegit.

Vara ha apuntat que davant de la "nova realitat" de la investidura fallida i unes noves eleccions, li agradaria " tenir l'oportunitat de debatre sobre la nova situació".

(Mariona Ferrer i Fornells, Ara)