Más de 11.000 entradas y 1.050.000 visitantes desde el 9 de octubre de 2011

El moviment de suport al regidor de Vic porta la seva protesta davant l'AN

El moviment de suport al regidor de la CUP de Vic, Joan Coma, detingut aquest dimarts, i traslladat a Madrid davant el jutge Ismael Moreno, ha portat la seva protesta a les portes de l'Audiència Nacional.

Joan Coma respondrà als que l'acusen d'haver comès un delicte d'incitació a la sedició en un ple de l'ajuntament de la seva ciutat.

Els representants de forces polítiques i d'entitats que han acompanyat al regidor han denunciat que la recerca que li ha portat fins al tribunal va partir de la denúncia de la formació ultradretana Plataforma Por Cataluña. El senador d'ERC Bernat Picornell ha destacat que l'arrest de Coma és un "pas més" en la lluita de l'Estat per judicializar el procés català. "Estem amb la llibertat, amb la democràcia i per això hem vingut aquí a acompanyar-li", ha indicat.
El diputat Joan Capdevila ha recordat, per la seva banda, que la seva formació sempre està "al costat de la democràcia i la llibertat d'expressió" i que els fets pels quals s'ha actuat en contra del regidor són al seu entendre "perfectament normals". "Com no estem d'acord anem a construir en els propers mesos una altra democràcia i un altre marc legal", ha afegit

"Això no aturarà al poble català, seguirem donant el nostre suport al que ens uneix, que és el referèndum de 2017", ha defensat el sotssecretari general d'ERC, Isaac Peraire.

L''advocat de Joan Coma i diputat de la CUP Benet Salellas ha indicat que l'acte del magistrat imputa al regidor delictes contra la forma de Govern recollits en el Codi Penal de 1973 i que van ser derogats.

"Podem afirmar sens dubte que la llei que es vol aplicar avui i que ha servit per privar de llibertat a Joan Coma és franquista", ha precisat i ha defensat que el regidor de Capgirem Vic va exercir els seus drets democràtics mínims, parlant en un Ple del que ell va voler. "Es tracta de la defensa del propi règim democràtic en el seu conjunt", ha afegit.

Els representants de la formació han acompanyat a familiars i amics del regidor que s'han traslladat a Madrid en autobusos per mostrar-li la seva solidaritat. Tots ells, s'han concentrat a la vora de la seu judicial amb cartells en els quals reclamen la llibertat de Coma.

Segons ha avançat el seu advocat, durant la seva compareixença d'aquest dimecres té previst conteatar a totes les preguntes que li formulin.

Coma va assenyalar en una roda de premsa, el mateix dia que estava citat a declarar, que no reconeix "l'autoritat de cap tribunal" contra al dret a defensar les idees de forma democràtica. Havia de comparèixer en l'Audiència Nacional per haver apel·lat a la desobediència en un ple municipal del 9 de desembre en el qual es votava una moció de suport a la proclamació del Parlament d'inici de la 'desconnexió' de Catalunya amb la resta d'Espanya. El regidor va explicar aleshores la serva posició amb la següent frase: "Per fer la truita s'han de trencar els ous".

Secundat per representants dels partits i associacions independentistes, Coma va defensar la seva decisió de desoir la crida del jutge i va destacar que tenia la consciència tranquil·la. "Si ens persegueixen per les nostres idees polítiques, no hem d'anar", va destacar.

El regidor va assenyalar llavors que si era detingut, no hi hagués cap mena de violència ni d'insults cap als policies. "Ens defensarem sempre amb la paraula i per mitjans pacífics", va assegurar.

Coma no va atendre la citació que es va produir a instàncies de la Fiscalia que, en un escrit presentat al jutge Moreno assenyalava que de la documentació remesa pels Mossos sobre el succeït en el Ple municipal investigat es dedueixen "indicis de criminalitat" en la conducta del regidor, per la qual cosa procedeix rebre-li declaració en concepte d'investigat.

A més de cridar a la desobediència a les resolucions del Tribunal Constitucional, Joan Coma va realitzar uns pronunciaments a favor de la independència que, per al fiscal, "de cap manera poden qualificar-se com a espontanis o individuals" i que compleixen els requisits del delicte de sedició.

Segons la informació policial, el regidor va cridar a desobeir la sentència del TC que, dies abans, havia declarat la inconstitucionalitat i nul·litat de la resolució del Parlament sobre l'inici del procés de ruptura amb Espanya.

(Públic, Agències)