Más de 11.000 entradas y 1.050.000 visitantes desde el 9 de octubre de 2011

Baiget diu que "probablement" el Govern no podrà fer el referèndum i haurà d'apostar per un nou 9-N

El conseller d'Empresa lamenta en una entrevista a 'El Punt Avui' que s'hagin exclòs consellers del nucli dur de decisions i afirma que podria aguantar anar a la presó, però no que vagin contra el seu patrimoni. Descarta una vaga general i mobilitzacions continuades al carrer, com demana la CUP

El conseller d'Empresa, Jordi Baiget, alça la veu aquest dilluns per qüestionar l'estratègia que el Govern està impulsant de cara al proper 1 d'octubre. Ho fa en una entrevista a 'El Punt Avui', en què reconeix que "probablement l'1-O no hi haurà un referèndum": "L'Estat té tanta força que probablement no podrem fer el referèndum", opina. Segons ell, s'aprovarà el nou marc legal, que serà suspès "en el minut 1". "Hi aniran tant en contra que potser haurem de fer una cosa diferent, i es pot assemblar a un 9-N", explica, tot lamentat que hi hagi qui menystingui la consulta del 2014. "L'únic que farà que si fem un 9-N no sigui un 9-N és que en comptes de dos milions vagin a votar quatre milions de persones", afegeix.

Baiget té presents en tot moment les conseqüències penals que pot comportar el referèndum per als consellers i alts càrrecs del Govern. "Jo podria aguantar haver d'anar a presó, però no si van contra el patrimoni", assenyala. Precisament és l'estratègia que s'ha seguit amb el 9-N. Un cop inhabilitats Artur Mas, Irene Rigau, Joana Ortega i Francesc Homs, el Tribunal de Comptes ha obert una investigació –instigada per una denúncia de Societat Civil Catalana– per reclamar els 5 milions d'euros que va costar la consulta als quatre condemnats.
Conscient del que s'hi juguen els consellers, el preocupa que les coses es facin bé i lamenta que hi hagi bona part dels membres del consell executiu que estiguin al marge de les decisions sobre el Procés. " Una part del govern no estem en el nucli dur de les decisions, i això genera el que genera. A mi, i a d’altres, ¿se’ns consulta l’estratègia del que hem de fer? No. I en funció de l’estratègia que es decideixi, els qui no estem en el nucli dur de les decisions haurem de prendre’n alguna amb molt poc temps sobre coses que no haurem pogut madurar", apunta. A més, reconeix que cada vegada que ha hagut de signar un requeriment judicial ha sentit "respecte". "Ens preocupa no pas el que a nosaltres ens acabi passant, sinó el que pots estar provocant a la teva família", recalca.

Si l'única cosa que pot diferenciar l'1-O del 9-N és, segons Baiget, que es dobli el nombre de votants i la mobilització de gent sigui "massiva", el conseller d'Empresa descarta, en canvi, que la ciutadania catalana hagi de recórrer a la mobilització continuada i a la vaga general, opcions plantejades, entre d'altres, per la CUP. "El seu model no coincideix en res amb el meu", ha subratllat. I afegeix, tot seguit: " Una vaga general, aquest país no l'aguantaria; pensar que sí és no conèixer el país".

La CUP no ha trigat a reaccionar. Ho ha fet el diputat Benet Salellas des de la Ciutat de la Justícia, on ha acompanyat els militants d'Arran detinguts per haver intentat ocupar la seu del PP ara fa unes quantes setmanes. " Si el senyor Baiget no està en condicions d'afrontar l'embat que ve de l'Estat, que deixi pas a altra gent, que hi ha milers de persones d'aquest país disposades a defensar aquest referèndum", ha plantejat. "El millor que pot fer qualsevol persona del govern que no tingui compromís es apartar-se. No podem tenir problemes a casa", ha afegit.

A través de Twitter, la presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya, s'ha posicionat en la mateixa línia.

Aquell conseller q pensi q l'1Oct serà un 9N i tingui pors patrimonials hauria d'apartar-se. Sense més excuses ni dilacions. Responsablement
— Mireia Boya Busquet (@yeyaboya) 3 de julio de 2017

En una entrevista a la Xarxa dijous passat, el portaveu del secretariat cupaire, Quim Arrufat, ja va advertir que si el referèndum no es pot fer per problemes imputables al Govern, farien "rebentar" la legislatura.

(Ara)