Más de 9.000 entradas y 450.000 visitantes desde el 9 de octubre de 2011

Romeva: "La secessió no és contrària al dret internacional encara que s'exerceixi fora del dret d'autodeterminació"

El conseller d'Afers Exteriors inaugura unes jornades de debat sobre l'autodeterminació que tenen lloc al CCCB

El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, ha assegurat aquest dijous que les "secessions no són per si mateixes contràries al dret internacional", després de subratllar l'evolució que el dret d'autodeterminació ha viscut des que es va reconèixer a mitjans de segle XX. Amb tot, Romeva ha subratllat que "no tot s'acaba en el dret d'autodeterminació", sinó que la ruptura d'un poble amb el seu marc institucional està reconegut "fins i tot encara que s'exerceixi fora del dret d'autodeterminació dels pobles".

En una intervenció d'unes jornades sobre el dret d'autodeterminació al segle XXI que se celebren al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) aquest dijous i divendres, el conseller ha destacat la "pràctica normalitzada" que se n'ha fet d'aquest dret des que es va reconèixer. "S'ha aplicat als pobles subjugats, als pobles indígenes, o en poblacions minoritzades dins d'un estat que reclamen un estatus diferent", ha exposat Romeva, per assenyalar l'"evolució" del terme.
Segons ha assenyalat, "hi ha un vincle entre el dret d'autodeterminació, el principi democràtic i els drets humans" i una visió "calidoscòpica" que els caracteritza.

(Ot Serra, Ara)