Más de 11.000 entradas y 1.050.000 visitantes desde el 9 de octubre de 2011

Un 62,4% votaria 'sí' a la independència en el referèndum de l'1-O

La participació seria del 67,5% en la consulta unilateral. Tanmateix, si es pregunta per la independència al total d'enquestats, inclosos els que no votarien, els partidaris del 'no' guanyen amb un 49,4%, davant del 41,1% del 'sí'

A poc més de setanta dies del referèndum, la participació es manté estable i el resultat també. Segons el Baròmetre d'Opinió del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat, fet públic aquest divendres, un 62,4% de catalans votarien sí en el referèndum previst per l'1 d'octubre, mentre que el 37,6% s'oposarien a la independència en el referèndum de l'1-O. La participació, una dada important tenint en compte que el referèndum és considerat il·legal per l'Estat, seria del 67,5%.

La diferència amb l'anterior baròmetre és que ara ja hi ha data i pregunta del referèndum, que fins el 9 de juny no van ser anunciades pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras. Ara ja hi ha el calendari determinat, serà l'1 d'octubre, i l pregunta definida: "Voleu que Catalunya sigui un Estat independent en forma de república?". En roda de premsa, el director del CEO, Jordi Argelaguet, ha posat de manifest el dilema del bloc del no davant de l'1-O, ja que l'estratègia està dividida entre anar a votar -i legitimar el resultat- enfront de l'abstenció. En cas de més participació, ha assenyalat, el sí a la independència baixaria, mentre que si la participació -per l'oposició de l'estat espanyol- baixa, el sí a la independència augmentaria perquè aquest bloc "està molt determinat" a anar a votar, ha explicat Argelaguet.

La xifra és similar a l'anterior onada. En l'enquesta del març del 2017, un 75% de catalans assegurava que aniria a votar en un referèndum unilateral, en que el 43% votarien a favor de la independència i el 23% ho farien en contra. En aquella onada, un 20% afirmava que no aniria a votar sota cap circumstància.
- Quan es pregunta a tots els ciutadans... El no a la independència, per davant.

Ara bé, el resultat anterior és fruit dels que pensen anar a votar l'1 d'octubre. Què passa en cas que opinin tots els catalans? El 'no' guanya posicions enfront del sí. Un 41,1% dels catalans vol que Catalunya sigui un estat independent mentre que el 49,4% diu que no. Només el 7,8% afirma que no ho sap. Això implica una pèrdua de suport a l'estat propi de tres punts respecte el baròmetre anterior (44,3%). Els contraris a la independència, en canvi, pugen un punt: del 48,5% al 49,4%.

Segons Argelaguet, la pregunta expressa una voluntat i és diferent de la disjuntiva amb què es posa als ciutadans en el referèndum de l'1 d'octubre, on també entra el dilema entre anar a votar o no en funció de la bel·ligerància de l'estat espanyol.

- El suport al referèndum.

En relació al suport al referèndum, les dades diuen el següent: un 48% estaria a favor d'un referèndum unilateral d'independència -dos punts per sota de l'anterior onada-; un 23,4% només si el govern espanyol ho vol; mentre que un 22,6 no estaria a favor d'un referèndum en cap cas. La resposta a aquesta pregunta, però, és molt diferent segons el partit a qui donen suport els ciutadans.

Dels votants de Junts pel Sí, el 91,3% estan a favor d'un referèndum unilateral, una xifra similar als de la CUP que arriben al 92,3%. En el cas dels partits contraris a la independència, el resultat és ben diferent: només un 17% en el PSC, un 7,8% de Ciutadans i un 5,1% del PP accepten una consulta sense l'acord amb l'Estat. D'aquestes mateixes forces polítiques, però, que no defensen el referèndum sobre la independència, una part dels seus votants sí que advocarien perquè hi hagués un pacte per poder votar. Del PSC fins a un 38,4% estaria a favor d'un referèndum pactat, una xifra similar a la de Ciutadans, un 35,1%, que també ho acceptarien.

- El cas dels comuns.

Els comuns, una de les claus en la participació en el referèndum de l'1 d'octubre, tenen un comportament particular. Un 45,6% dels votants de Catalunya Sí que es Pot estan a favor de convocar el referèndum amb o sense acord amb l'estat espanyol, mentre que el 38,4% només en cas que sigui acordat. Dels que participarien en la consulta vinculant, un 29,7% votarien que sí mentre que un 23,6% optarien pel no a la república catalana. Tanmateix, no tots els votants d'aquest espai manifesten que volen anar a votar en un referèndum no acordat amb l'estat espanyol.

(Núria Orriols, Ot Serra, Ara)